Friday, December 26, 2008

Menentang komunis Malaysia versi baru

Ramai Melayu dibunuh komunis, hari ini mereka disanjung.

Secara tiba-tiba banyak cerita zaman komunis yang naik baru-baru ini. Hal RPK yang mengatakan Chin Peng pejuang kemerdekaan, kes perjuangan DAP dan MCA menuntut duit dari British tentang apa yang dikenali sebagai Batang Kali massacre, dan sudah tentu ulasan-ulasan dalam berbagai blog pasal hal ini. Benda ni bukan baru, malahan sesetengah orang macam bekas MP Kampar James Wong Wing-On dari DAP yang bekerja dengan Malaysiakini memang dari dulu sudah beria-ia memperjuangkan komunis dan bermati-matian mempertahankan Parti Komunis Malaya yang banyak membunuh Melayu Perak termasuk Melayu di kawasan Kampar sendiri. Tapi yang paling best dan paling kurang mendapat perhatian adalah aktiviti penjenamaan semula komunis dan Parti Komunis Malaya oleh sekumpulan anak-anak muda di Central Market lebih kurang dua bulan lepas.

Aku sebenarnya tak mahu masuk campur sangat kalau tiba-tiba ramai pulak bebudak Cina dengan India mahupun Melayu sekalipun yang tiba-tiba mahu memperherokan Chin Peng dan geng-geng komunisnya yang di tangan mereka bermandi darah Melayu di samping darah Cina dan India, sambil memperlekehkan dan membaruakan beribu pahlawan negara yang berjuang menjaga keamanan bangsa dan negara dalam pasukan polis dan tentera.

Nak buat macam mana, dah depa nak jadi macam tu, walaupun aku nak sangat tengok budak-budak ni buat pementasan macam ni dalam Bahasa Kebangsaan pulak kat kampung-kampung Melayu kat Sungai Manik ke, Batu Pahat ke, Gerik ke. Mesti orang-orang kampung suka dan teruja tengok show depa. Mesti orang-orang kampung turut menangis kasihan kepada komunis-komunis ini atas kesusahan dan perjuangan mereka.

Apa patutnya tindakan anak cucu mangsa komunis kepada bangsat-bangsat ini?

Amacam FiveArtsCentre, Wong Tay Sy, Grey Yeoh, Norman Teh, Fahmi Fadzil, Janet Moo Tein Ni, Lim Chung Wei, Mislina Mustaffa, Mohammad Hariry, Fahmi Reza, Hari Azizan, chi too, David Xavier, Lau Mengq Yek, Renita Che Wan, Tan Zi Hao, Mark Teh, Amir Muhammad, Azmyl Yunor, Chu Chu Yuan, Hardesh Singh, Imri Nasution, Jerome Kugan, Leow Puay Tin, Azmi Sharom, Mavis Puthucheary, Tricia Yeoh, Marion D'Cruz, Elaine Pedley, Seng Yu Jin, Koh Nguang How, Amanda Low, Anne James, Bryan Chang, Faiqsyazwan Kuhiri, Jo Kukathas, Lew Chee Seong, Kee Thuan Chye, Malik Imtiaz Sarwar, Mislina Mustaffa, Yasmin Ahmad dan geng-geng lain, takkan tak berani kot? Tak pun buat kat dalam kem RAMD ke, PPH ke, Renjer ke.

Baru Berani! Baru Revolusi! Setakat main Bangsar, Brickfield, Bangsar, Brickfield je tak payah la.

Memang sebenarnya aku tak nak masuk campur, walaupun nak kata aku tak kesah tu tipu la. Tapi apa yang aku kesah adalah mana dia penentangan atau penjelasan dari ahli-politik Melayu pasal hal-hal berkaitan penjenamaan semula komunis ni. Yang ada cuma dari bloggers saja. Tahniah kepada Datuk Ron, Jebat Must Die dan Dari Kacamata Melayu kerana memberi penjelasan alternatif anda.
.................................................................

Sebelum apapun, elok kita mengimbau semula sejarah tanah air kita ini.

Satu kekeliruan yang sering ditimbulkan secara sengaja oleh banyak pihak ialah percubaan memaparkan bahawa sejarah tanah air kita ini bermula dari tahun-tahun kemerdekaan sahaja, seolah-olah sengaja mahu membuat anak-anak dan cucu kita malah generasi kita sendiri supaya mempunyai tanggapan bahawa hak kita di bumi ini hanya bermula baru-baru ini sahaja. Satu lagi kekeliruan yang suka ditimbulkan oleh pengacau-pengacau keamanan dan pengkhianat moden berbagai bangsa ini ialah bahawa komunis seperti Chin Peng itu ialah pejuang kebangsaan dan kemerdekaan.

Sebenarnya bumi ini telah lebih seribu tahun dihuni dan diperintah oleh bangsa nusantara, dan selama itu juga-lah telah dikenali sebagai bumi Melayu - Melayu (I-Tsing), Malaiur (Marco Polo), Malaiyur (inskripsi Tanjore-Sanskrit di India), Ma- Li-Yu-R (Yuan Shih/Cina), Mailiur (Siam) dan Malayo (Albuquerque/ Portugis).

Penjajah British hanya datang sebagai sebuah kuasa politik di tanah ini agak lewat iaitu pada tahun 1786, itupun di Pulau Pinang. Di negeri seperti Johor, penjajah British tidak pernah pun memerintah mahupun menguasai tanah itu. Manakala di banyak negeri lain, kehadiran kuasa asing hanyalah terhad kepada beberapa aspek tertentu sahaja. Hanya di negeri-negeri Selat sahaja penguasaan politik oleh British boleh dikatakan mutlak.

Orang Cina dan India pula hanya datang beramai-ramai pada awal abad ke 20, itupun atas kemahuan penjajah British untuk bekerja dalam syarikat perlombongan dan estet mereka dan bukannya atas kemahuan dan jemputan pemilik sebenar tanah air ini, iaitu orang-orang Melayu melalui Raja-Raja Melayu.

Walaupun di awal abad ke-20 ini, jumlah kaum Cina sangat ramai, hingga di sesetengah tanah Melayu seperti di Singapura, Pulau Pinang, Ampang, Taiping dan Lembah Kinta jumlah mereka melampaui rakyat negara ini sendiri iaitu orang Melayu, kaum Cina ini tidak pernah sebenarnya mempunyai apa-apa hak di negara ini. Kedudukan mereka sebenarnya lebih bawah dari kedudukan pendatang-pendatang asing Bangladesh dan Myanmar yang bekerja sebagai buruh binaan dan pelayan restoran dan security guard masa ini. Ini kerana pendatang asing hari ini dijemput oleh tuan tanah dan kerajaan yang berhak, sedangkan orang Cina dan India masa itu dibawa masuk oleh penjajah.

Sebaliknya Orang-orang Cina pendatang ini, yang kebanyakannya dari Wilayah-wilayah Kwangtung dan Fukien, hidup dalam dunia mereka sendiri sebagai sebahagian dari diaspora besar negara asal mereka, iaitu China. Di awal abad ke-20, isu paling besar bagi kaum Cina pendatang ini ialah berkaitan menggulingkan pemerintahan Dinasti Qing (kerajaan Manchu) di negeri China di bawah pimpinan Dr Sun Yat Sen. Dr Sun Yat Sen disokong kuat oleh kumpulan Liga Hung (Hung League) atau juga dikenali sebagai Heaven and Earth Society di China (yang selalu kita tengok dalam filem-filem kung fu lama China). Di Tanah Melayu, Heaven and Earth Society ini dikenali sebagai Ghee Hin, satu nama yang tidak asing lagi bagi mereka yang belajar sejarah.

Apabila Dr Sun Yat Sen berjaya menghancurkan Dinasti Qing pada 1912 dan menubuhkan Kuomintang (KMT), ramai daripada mereka ini juga terlibat menubuhkan cawangan Kuomintang di Tanah Melayu pada 1913 dan bergerak sebagai sebahagian daripada politik tanah Besar China. Apabila komunis mula kuat di China mulai awal tahun 1920-an, ramai kaum Cina di Malaysia juga mula memegang idea komunisme dan menyusup masuk dalam KMT Tanah Melayu di samping bergerak cergas melalui kesatuan-kesatuan sekerja. Pada tahun 1931, iaitu tiga tahun selepas tertubuhnya perang saudara di China antara KMT dan komunis, Parti Komunis Malaya pula ditubuhkan.

Di awal penubuhan rasminya, PKM ini beroperasi memperjuangkan apa yang diarahkan oleh dasar Comintern pada masa itu, iaitu menegakkan negara komunis di negara tempat tinggal masing-masing, walaupun negara itu negara orang dan bukan negara mereka sendiri. Atas sebab ini dan di bawah bimbingan Biro Timur Jauh Parti Komunis Rusia yang beroperasi di Shanghai, PKM menentang British kerana British itu golongan kuasa paksi (Axis) dan bertentangan dengan ideologi mereka.

Apabila Perang Jepun-Cina meletus pada tahun 1937, seluruh diaspora Cina bersatu membenci dan menentang Jepun. Lalu apabila Jepun menyerang Tanah Melayu pada 1941, PKM menentang Jepun secara bawah tanah. Oleh kerana objektif mereka sama dengan British, iaitu ingin menewaskan Jepun, sudah tentu sekali kumpulan Cina ini yang pada masa ini mula dikenali sebagai MPAJA, menerima bantuan British melalui bantuan senjata dan askar Force 136, bak kata pepatah “The enemy of my enemy is my friend”.

Dan apabila Jepun menyerah kalah akibat peristiwa bom atom Hiroshima dan Nagasaki, kaum Cina ini mula keluar dari hutan dan menunjukkan belang sebenar mereka. Tanpa memperdulikan Raja-Raja Melayu dan orang Melayu, mereka mengisytiharkan bahawa Tanah Melayu ini sekarang milik mereka. Di bandar-bandar kecil yang telahpun ditinggalkan sepenuhnya oleh askar Jepun, mereka diarak dan diraikan. Orang-orang Cina membina pintu gerbang dan sepanduk melaungkan kejayaan komunis. Pada masa yang sama mereka mula membunuh ramai orang Melayu. Beribu-ribu orang Melayu dibunuh oleh komunis, hinggalah kedatangan semula British di bawah BMA (British Military Administration).

Apabila British masuk kembali dan enggan menyerahkan Tanah Melayu ke bawah pentadbiran MPAJA, kumpulan Cina ini kembali semula masuk ke hutan dan berperang pula dengan pentadbiran British. Kumpulan KMT pula, yang bila Jepun kalah mula bergaduh semula dengan musuh lama mereka komunis, menubuhkan MCA, dengan seorang kolonel Kuomintang, Tun Henry H.S. Lee menjadi menteri kewangan Malaysia yang pertama.
...........................................................................

Kisah di atas ini sebenarnya satu ringkasan sahaja apa yang berlaku, dan tujuannya hanya satu iaitu untuk menegaskan bahawa CINA KOMUNIS TIDAK PERNAH PADA BILA-BILA MASAPUN MEMPERJUANGKAN KEMERDEKAAN BUMI TANAH MELAYU INI.

Sebaliknya tujuan mereka hanyalah berjuang untuk kepentingan mereka sendiri dan untuk kepentingan Tanah Besar China (bukan kepentingan Tanah Melayu) dan untuk kepentingan ideologi komunis dunia di bawah arahan Comintern. Motif mereka berdasarkan semangat cintakan tanah air China mereka (bukan semangat cintakan Tanah Melayu), semangat marah pada Jepun berikutan events di China (bukan di Tanah Melayu) dan untuk mengambil alih ketuanan dan kuasa di Tanah Melayu. Dan sudah tentu, dari dulu sampai sekarang, mereka memang pandai memutarbelitkan kata-kata (spin) seolah-olah merekalah pejuang, sedangkan sebenarnya mereka hanya pembunuh dan pengkhianat Tanah air ini.

Oleh itu, sesiapa sahaja yang memperjuangkan Chin Peng atau mana-mana komunis dari PKM adalah sama ada bodoh atau cuba untuk menipu. Apapun mereka harus ditentang. Kepada orang-orang Malaysia yang pernah saudara-mara mereka dibunuh dan dizalimi komunis, menjadi tanggungjawab kita semua untuk sama-sama bersuara menentang trend ini yang nampak gayanya semakin menjadi-jadi.

Kepada pemimpin politik Melayu, tidak kira lah dari parti apa, rentikanlah menjadi boneka dan kerbau puak-puak komunis ini. Jangan jadi pengkhianat bangsa zaman moden.

Dan kepada sesiapa yang terbaca artikel ini, sila copy dan pastekan di blog anda dan sebarkan. Sila juga link kan ke blog ini, kerana dalam artikel-artikel seterusnya saya akan terus menulis berkaitan hal-hal sebegini.

15 comments:

 1. aku cadangkan kita buat teater bagaimana kalo Tunku Abd Rahman tak benarkan langsung British bagi kerakyatan kepada cina dan india dan tunku Abd rahman tak serahkan singapore kepada orang cina dulu?
  amacam ada berani pemuda UMNO yang maksudnya UNITED MALAY NATIONAL ORGANIZATION hasil terpengaruh dengan bahasa penjajah.
  berani tak PEMUDA UMNO?

  ReplyDelete
 2. sedih betul aku tengok yang masih ada orang malaysia yang berfikiran sempit begini...

  sampah masyarakat yang memainkan isu-isu perkauman, sampah begini lah yang menjejaskan kemajuan tanah air kita.

  ReplyDelete
 3. Lau Mengq Yek,

  Jangan senang-senang memanggil orang berfikiran sempit sebelum betul-betul menilai diri sendiri. Point mana dalam artikel saya yang menggambarkan pemikiran sempit?

  Dan jangan suka-suka memanggil orang sampah masyarakat. Saya tidak memainkan isu perkauman sebaliknya hanya mengutarakan apa yang betul. Itu dipanggil memberi penjelasan. Sebaliknya yang perkauman dan berbuat hasutan ialah anda dan kawan-kawan anda, membuat propaganda komunis, dan mengolah-olah cerita dan merubah sejarah berdasarkan nafsu, emosi dengan ilmu dan pengalaman yang tidak setara mana.

  Anda orang muda yang idealistik, saya tahu, tetapi anda harus tahu di mana sepatutnya garisan di antara mengejar ideals anda dan tanggungjawab lebih besar kepada masyarakat dan negara.

  ReplyDelete
 4. Apabila Melayu cakap pasal bangsa dia, itu perkauman. Kalu Cinapek atau Keling cakap pasal bangsa dia, itu menegak keadilan.

  Pundek la, Lau Mengq Yek.


  MRSM Kalae Chepo 66/73

  ReplyDelete
 5. oh mu dah sapae sini Kalae Chepo 66. Kawe selalu gak gi Kalae Chepo ni, duduk di rumah saing dekak tangki air simpe tige Jale Kalae Chepo on the way nok gi airport nu.

  ReplyDelete
 6. Habis laa kamu semua penyangak, pengkhianat dan penderhaka negara. Sang Algojo dah bangkit.

  ReplyDelete
 7. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 8. Everybody has their own say. We just have to be more empathy, that's what all of us Malaysians do not have.

  It might be difficult for you to accept their opinions, but it might also be difficult for them to accept yours. Either way, it's fine.
  (well imagine if everybody thinks alike you, that would be boring)

  I think a healthy country needs both sides of opinions.

  It's good to share our opinions in a blog. But instead of shouting 'sampah, pundek' or similar words, we should discuss in a more polite and intellectual way.

  I really hope our country can be mature enough to talk about issues like this, even if it's sensitive. We just have to open up and listen.

  And let's not judge it from an ethnocentric perspective, we can talk about racial issues of the past, but live as one Bangsa today. Why let politics segregate us?

  Malaysian food is a good example of cultural assimilation; I am glad that I live in this country where I could understand others' culture, from seni bina to food. We should appreciate such traditions, despite your race, it belongs to you once you're a Malaysian.

  ReplyDelete
 9. Anonymous 1:50 am,

  Agree with you completely.

  In fact our parents' generation empathise more with other ethnicities.

  But your statements do not address the issue. Opinions are fine, but what every ethnic group wants are implementation of their opinions. That's where understanding stops and pure selfish sentiments comes in. And every ethnic group is guilty of this.

  Sad, I know, but that's the reality.

  ReplyDelete
 10. A'kum...Senang je, kita orang2 Islam diajar dari kecik supaya hidup aman & damai bersama dgn yg. bukan Islam SELAGI MANA MEREKA TIDAK MENENTANG Al-Quran, As-Sunnah, pimpinan Islam & memerangi Islam... menghalau orang2 Islam dari kampung halaman mereka, menyembelih org2 Islam kerana tidak sehaluan dgn mereka, anti-Islam, pro tanah besar china, anti Raja2 Melayu yg sudah semestinya Muslim, & sebagainya. Kalau anda2 semua rasa puak2 komunis 'LAKNATULLAH' ni tak buat benda yg tersenarai diatas, dengan hati yg terbuka saya yakin seluruh Umat Muslimin & Muslimat TANAH MELAYU ini tidak ada sebarang keberatan nak terima mereka...Wallahua'lam.

  ReplyDelete
 11. Orang Komunis bukan peduli samada orang Islam (Melayu) terima mereka atau tidak, terima dengan baik atau tidak. Apa yang penting bagi mereka ialah survival mereka dengan cara mereka. Orang Melayu mesti ingat bahawa cara Cina berfikir dan berperasaan sangat berbeza dengan cara orang Melayu. Jangan expect mereka akan bersikap sama seperti kita bersikap.

  ReplyDelete
 12. Betul aku sokong Anonymous...

  Bila org Melayu cakap pasal bangsa Melayu, dia digelar sebagai racist. Tapi bila org cina/india cakap pasal bangsa dia, xpulak digelarkan racist.

  Tengok je isu iklan Ramadan 8tv. Bukannye salah pun iklan tu, sampai tersinggung sangat2. Kalau bangsa cina boleh tegur bangsa Melayu, kenapa bangsa lain xboleh tegur bangsa cina??? jatuh ke maruah diorg???

  ReplyDelete
 13. aku nak bagitahu , pada bangsa cina yg asalnya cuma menumpang dibumi Tanah melayu ini , jangan kurang ajar sangat , jgn berlagak seolah malaysia ini Tanah china , ini Tanah melayu ..milik bangsa melayu !

  Bangsa cina yg tidak sedar diri,cerminlah diri tu sikit , kamu tidak akan ada di malaysia ini jika tanpa izin dan pengorbanan hak orang melayu , kamu tidak akan dapat kerakyatan tanpa izin orang melayu , kamu hanyalah sampah ..kamu hanyalah pengemis tidak bertempat jika tanpa ihsan orang melayu ! itu sejarahnya bangsa kamu di malaysia !

  bangsa pendatang , kalau rasa tidak selesa tinggal di malaysia , berambuslah ! balik ke China !!
  kami tak perlukan manusia yg biadab kurang ajar , tiada mata yg akan menangisi keberambusan kamu , tiada hati yg akan sedih kehilangan kamu ..

  ReplyDelete
 14. Apa malaya tak pernah dijajah,wow luarbiasa,wahh dalam banyak2 blog counter propaganda umno,blog ni bole dikategorikan rajin research sikit,pastu distort,tapi bagus ada usaha lebih nak beretorik,banyak blog budak umno semua banyak mat rempit atau geng perkasa tulis,tapi sedara ni advance sikit mungkin di bawah didikan zainal kling,kah kah kah,pi ckp pak menteri tarik buku teks sejarah,ubah yang british dulu datang malaya bawah program malaya my second home bukan dasar imperialis,communist ke capitalist ke sejarah sedara tak perlu di ubah ubah,rosak jatidiri anak muda masa depan,hilang semangat nasionalis dan patriotisme

  ReplyDelete