Sunday, April 26, 2009

Hmmm … Permulaan yang menarik oleh Menteri UMNO yang ini

Kalau baca posting aku yang lepas, aku sudah nyatakan bagaimana aku telah membuat boikot peribadi daripada mengikuti sangat isu-isu politik.

Sebabnya, aku bosan dengan hampir semua politician, tak kira belah mana, yang sebuk sangat pasal politik sedangkan orang susah makin susah, orang yang sebelum ni kira ok-ok pun dah jadi susah, sebab kena buang kerja, sebab masa kerja dipendekkan dan gaji dipotong, sebab barang yang makin mahal dan sebagainya.

Maka dengan sebelah mata je aku pandang kes Eli, kes Fairus di Penang dan 3 pilihanraya kecil. Dan bila Najib naik PM dan membentuk kabinet, itu juga tak sangat menarik minat aku, kerana pada masa yang sama aku pulak terpaksa membuang beberapa staf dari syarikat atas sebab mengurangkan salary bill, jadi aku pun turut menyumbang kepada kesusahan rakyat. Tak boleh nak buat macam mana, either they go or the company sinks, yang bermakna staf-staf lain dan aku sendiri juga akan menganggur.

Kata kuncinya, politik tidak penting bila masa depan peribadi dan orang-orang di bawah tanggungan kita dalam risiko.

Tapi, memandangkan aku ni warga Malaysia yang masih menonton TV dan membaca suratkhabar, maka aku tidak terlepas dari “memfollow” berita-berita semasa. Dan ada perkembangan menarik yang aku rasa layak aku buat komentar.

Ianya berkenaan Menteri Wilayah yang tak ada orang kenal, Raja Nong Chik.

Siapa yang kenal Raja Nong Chik? Sepuluh MP Wilayah dari PR semua tak kenal Raja Nong Chik bila diminta ulas perlantikan Menteri baru Wilayah. Aku lagilah tak kenal, tapi memang selama ni pun kalau ada kabinet baru dan orang baru memang aku tak kenal. Kalau masa Pak Lah buat kabinet lepas, aku juga tak kenal Shabery Chik, Ismail Sabri atau Shaziman. Yang dari MCA dan MIC atau dari Sabah Sarawak lagilah aku tak kenal.

Tapi yang menarik perhatian aku pada Menteri baru Wilayah ni ialah story yang aku follow dalam Kosmo! hujung minggu baru-baru ini. Sebelum itu, aku mahu katakan bahawa aku bukan pembaca setia Kosmo!, tapi dah rumah mak mertua aku memang tiap-tiap hari beli Kosmo! maka bacalah juga. Bukan nak menyatakan yang aku ni elitis dan tak suka baca paper BM, tapi itu hakikatnya.

Hari Jumaat (atau Khamis? aku dah tak ingat) Kosmo! siarkan cerita nasib keluarga-keluarga setinggan di Jalan Pantai Baru. Hari Sabtu aku baca Raja Nong Chik sudah turun sendiri tengok, dan bagi komitmen nak pindahkan ke rumah yang lebih baik.

Ini satu yang menarik! Sebab biasanya kerja-kerja grassroots yang express dan respond yang laju macam ni setahu aku kalau puak-puak BN, yang terer Samy Vellu je! Sebab tu orang Sungai Siput sayang sangat sampai ramai orang Melayu panggil dia "Yeop Mie". Heheheh. Tapi ini dulu la.

Lalu aku pun meng’google’ Raja Nong Chik. Menarik. Tak ada political baggage. Tak ada kes, tak ada cerita buruk. Mungkin inilah sebabnya Najib bagi laluan pada dia.

Dan aku buat search di Youtube. Posting yang ada dari Buletin Utama, pasal hal public transport, penjaja bandar dan PPR. Ini isu-isu orang susah.

Hmmm. Menarik Menteri yang satu ini. Mungkin dalam tindakan-tindakan awal ini ada klu-klu mengapa DS Najib memilih beliau.

Menyebabkan aku sendiri yang sudah muak politik mula berminat untuk memantau Menteri yang satu ini.

11 comments:

  1. (saya paste dari blog Buaya-Merah)
    Demi Allah, sebarkan...Melayu Muslim dalam bahaya

    BERKHIDMAT UNTUK NEGARA KERANA ALLAH

    TOLONG SEBARKAN JIKA ANDA PRIHATIN PADA AGAMA ISLAM KITA!

    Nama saya Salleh Bin Omar, nama Kristian Joseph. Saya dilahirkan di
    Kedah pada 5/5/1940, bapa saya seorang India Muslim dan mak saya orang
    Banting, Selangor. Bapa saya telah pulang ke India dan emak saya berada di
    Kedah,Pondok Kg Pisang. Pada 1970 saya telah pergi ke Johor Bahru
    untuk mencari kerja bersama-sama kawan-kawan tetapi gagal. Saya terpaksa
    tidur di stesen keretapi. Saya telah bertemu dengan seorang paderi bernama
    Father Chong. Kami diberi layanan istimewa, tem! pat tinggal, makan dan
    minum dan tinggal selama 2 tahun. Kami diajar sembahyang dalam bahasa
    Inggeris.

    Pada satu hari iaitu dalam tahun 1974, saya telah bertemu dengan
    seorang paderi besar di Malaysia , dari Kuala Lumpur bernama Kamaruddin Hj
    Ahmad. Beliau telah membawa saya tinggal di seksyen 14, Jalan Gasing,
    Petaling Jaya. Kami belajar selok belok agama Kristian di Gereja Jalan
    Gasing dan dibina khas! untuk orang Melayu beragama Islam (ada hingga
    sekarang).Setelah satu tahun saya tinggal disana, saya telah dihantar
    ke Indonesia selama 6 bulan, belajar cara-cara untuk sembahyang orang
    mati, talkinkan orang dan macam-macam lagi dalam Bahasa Malaysia..

    Saya belajar sekali dengan Ibu Tien Suharto yang menjadi pemimpin
    Agong Wanita Kristian seluruh Asia dan Bendahari Agong wanita Kristian
    seluruh Indonesia . Saya pulang ke Malaysia , kemudian dilantik sebagai
    pendakwah dari Perlis hingga ke Johor Bahru.

    Oleh! kerana saya aktif di gereja, saya dihantar pula ke Filipina
    selama 1 bulan, belajar selok belok Kristian dalam bahasa Inggeris dan
    Bahasa Malaysia kerana terdapat orang Malaysia,Singapura dan orang
    Filipina.
    Kemudian saya balik ke Malaysia sebagai pendakwah dibayar RM60.00
    sehari, kenderaan percuma, seramai 6 orang. Selepas itu dihantar ke
    Singapura selama 1 bulan di Port Carzy bersama En Aziz orang Telok Intan.
    Beliau adalah Setiausha Agong Persatuan Melayu Kristian Singapura. Beliau
    juga adalah bekas Tentera Udara Di Raja dan berhenti memegang jawatan
    setiausha agong Kristian Singapore... Apabila dilantik ke gereja saya masih
    lagi ketua dakwah bersama 6 orang kawan.

    Saya dihantar ke Baptish Church di Ipoh, dibekalkan duit RM1, 400.00,
    bersama 2 orang kawan dan sebuah kereta untuk mengkristiankan
    pelajar-pelajar dan pemuda-pemuda Negeri Perak. Pada bulan Januari saya
    berasa tak tenteram dan telah bertemu dengan Tuan Ibr! ahim, Kadi daerah
    Ipoh
    dan membawa saya bertemu MuftiNegeri Perak dan En Azlan, Pengarah Jabatan
    Agama dan saya terus
    bertaubat.

    Jumlah Kristian seramai 3,000 orang telah dikristiankan, terutama
    penduduk Negeri Perak dan Johor Bahru, Manjoi dan Rapat Setia (Perak).
    Cara
    hendak mengenali mereka Lelaki - Berseluar hitam, berbaju putih, bertali
    leher hitam, bawa beg James Bond (elaun satu hari RM60.00 ). Perempuan -
    Berbaju putih skirt hitam dan reben hitam. Di Kuala Lumpur - Daya Bumi,
    Kota
    Raya dan Sg Wang Plaza.

    Cara-cara berdakwah:
    Mereka akan menemubual, tanya asal terutama pencari kerja. Pendakwah
    akan belanja makan apa saja, mempelawa tempat tinggal(asrama 120 katil,
    makan disediakan) didakwah dengan kaset, cara perlahan-lahan diajak
    sembahyang dengan diberi satu cross selepas dibawa sembahyang akan diberi
    sejenis air hitam (holy water). Setelah diberi minum-1 minggu lidah
    menjadi
    hitam! , tidak boleh mengucap dan mendengar azan macam menutup telinga hal
    dakwah Islam tidak mahu. Air itu khusus untuk orang Islam sahaja. Kewangan

    gereja RM12.6 juta, sumber dari Sabah , Serawak ,Filipina dan Singapura.

    Motorola adalah penyokong dakwah Kristian ini (terletak di Petaling
    Jaya, Pulau Pinang dan Senawang). Senawang terlibat seramai 200 orang,
    ketua di Senawang, Haji Hanapi Saat dan Hj Ismail orang Sungai Petani
    Kedah.
    Haji Hanapi bekas guru - akibat desakan hidup terpengaruh dengan Kristian.
    Sekolah yang paling teruk dilanda Kristian ialah Victoria Institution.
    Pengetuanya En Ismail Rahim. 20 orang telah Kristian-susah untuk
    diberi nasihat kerana kebanyakannya anak menteri dan datuk-datuk. Di Ipoh
    Sekolah Tengku Abd Rahman (STAR)- 2 orang Sekolah teknik seorang pelajar
    perempuan (bersalib) telah bertaubat, bila saya tanya, katanya untuk
    main-main saja, akhirnya dia bertaubat. Banting Kamariah bt Sidek -
    le! pasan
    sekolah ditarik oleh seorang guru Cina (pendakwah Cina dibayar RM165.00
    sehari) En Salleh Omar yang menawarkan cek sebanyak RM10 juta kepada Yusof

    Noor untuk mengadakan persidangan Kristian sedunia (sebagaimana tersebar
    di akhbar)1982.

    Salasiah bt Sidek- Sekolah Tengku Khursiah, Seremban balik ke Nibong
    Tebal, accident motor, didalam tudungnya ada salib. Punca terjebak
    dalam Kristian:
    1. Desakan hidup
    2. Kurang agama
    Beliau telah dapat menarik semula 300-400 orang kepada Kristian.
    Beliau sekarang bekerja dengan Badan Kebajikan Islam Perak. Beliau
    mendedahkan juga matlamat 1990 untuk menawan satu Malaysia/Brunei kepada
    Kristian. Padri Besar di Malaysia ialah Kamaruddin Hj Ahmad. Pairin
    Ketingan
    adalah penaungnya dan saya sebagai timbalan padri itu. Beliau telah
    dihantar ke Melaka (masjid paling banyak). Beliau pergi setiap masjid bertanya imam
    dan bilal untuk membuat kajian mengapa umat Islam malas ke masjid. Selepas
    mesyuarat 3 hari saya hantar 6 orang pendakwah, tidak sampai sebulan 400
    orang telah masuk Kristian di Melaka.

    Target Kristian: Pemuda yang tidak faham agama, ada yang tidak tahu
    Fatihah dan dengan rock-pameran di kapal-kapal. Cara untuk masuk
    Kristian, mereka perlu gambar 2 keping dan duit setem $7.00 pergi ke
    mahkamah
    di Selangor, Kedah, Kuala Lumpur angkat sumpah. Nama dalam kad
    pengenalan tidak ditukar (! sukar nak dikesan) Beliau beri penerangan
    kepada
    1. Polis Bukit Aman, 2. Pusat Islam (untuk menyedarkan umat Islam) Bila
    dibaca kitab tidak akan terpengaruh dengan Kristian ini.

    Seorang bekas padri Abd Rahman Yaakob (Pengarah Anti Dadah,Batu
    Gajah) pernah menjadi padri selama 23 tahun. En Abd Rahman adalah
    berdakwah
    didalam bahasa Inggeris. Beliau sebagai padri dikenakan 4 syarat
    1. Tidak boleh hisap rokok
    2. Tidak boleh minum arak
    3... Tidak boleh makan benda! -benda berdarah
    4. Tidak boleh kahwin.

    Holy water dibawa dari Indonesia (Ketua padri Indonesia ) bapak Bruto
    yang menyediakan air ini. Percetakan buku-buku Kristian di Cheras telah
    disiasat dan mereka ada lesen. Ketua padri Kamaruddin Hj Ahmad. Dalam
    pada berdakwah Kristian sebanyak 3 negeri tak boleh dimasuk Kristian
    iaitu,Kelantan, Kedah dan Terengganu, mereka pernah dipukul hingga patah
    tangan.

    PENGUMUMAN - HARAP DISAMPAIKAN! KPD ORANG ISLAM KITA "Sebarkanlah walau satu ayat pun" (Sabda Rasulullah SAW) "Nescaya
    Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu
    dosa-dosamu.
    Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah
    mendapat kemenangan yang besar."

    (Surah Al-Ahzab:71) demi kebaikan kita bersama untuk
    suami,isteri,anak-anak,kaum keluarga,saudara-mara, sahabat-handai dan
    generasi akan datang yang kita sayangi. 'Agungkanlah dan laungkanlah
    'Allah hu Akbar'....maha suci Allah.

    ALLAHU AKHBAR!!! ALLAHU AKHBAR!!! ALLAHU AKHBAR!!!

    Thank you & regards

    ReplyDelete
  2. Assalammualaikum.

    Saya ingin mencelah.... Raja Nong Chik nie adalah Ketua UMNO Bahagian Lembah Panmtai.... dia memang cool, tapi masih banyak yang perlu diperbaiki dalam dirinya khususnya dalam ucapannya.

    Dia terlalu simple, boleh jumpa dengannya dengan mudah. Tak de masalah.

    ReplyDelete
  3. Sahabat-Gunung,

    Oh ye ke dia perlu baiki ucapan dia? Tak tau lah saya. Tak pernah dengar.

    Posting saya pasal apa yg suratkhabar laporkan pasal setinggan Pantai Baru. Dan lepas tu nampak gayanya banyak kali dia turun sana-sini. Aktif. Dan sudah ada tindakan yang konkrit nampak gayanya dlm isu PPR dan Puduraya sebagai contoh.

    Sekurang-kurangnya ada jugak lah nampak buat kerja. Baguslah tu.

    Tuan Sahabat-Gunung kata dia simple dan accessible? Eloklah tu. Kalau boleh kekalkan.

    ReplyDelete
  4. Polis = Melayu = Rasuah
    Askar = Melayu = Panglima2 bodoh
    Bank = Melayu = Jadi kuli
    Hospital = Melayu = Balaci untuk doktor india hahahahaha…
    Sekolah = Melayu = Bodoh2 belaka (nasib baik ada cikgu india dan cina)
    Sistem Kehakiman = Melayu = Senang dibeli (anne VK Lingam juga control badut2 melayu kapiaq hahahahaha)

    YOU GO AND EAT SHIT!!!
    YOU HAVE NEVER IMPROVE YOUR BRAIN AND STILL EAT SHIT
    You scumbag..........were really have no brain, the head is full of tahi
    Dey subsidize melayu kapiaq mother fucker, why are you bucking like anjing kurap lol…lol…lol…lol…lol…hahahahaha…

    ReplyDelete
  5. Another UMNO goon in PKR, the idiot Zulkifli.

    Talk like UMNO, behave like UMNO, shit also like UMNO.

    He thinks he is the king of the world.

    ReplyDelete
  6. Oh, great. Not only are they racists, they are racists and idiots.

    ReplyDelete
  7. orang islam bodoh macam babi. patut mati punya agama. muslim semua otak kering. cipta nama bodoh ada lah.

    ReplyDelete
  8. I hate malay pig so much in my life
    If all malay pig jump into sea and all die
    This world will become very very beautiful

    ReplyDelete
  9. umno youth = otak babi = muka monyet = ekor beruk = samseng bodoh = kurang ajar buruk pengganas……….bagus pergi mampus semua……….terus berkubur tidak bangkit lagi……….bullshit!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  10. Hahaha. you one guy only why try pretend to be many people and comment under so many names lah. thanks for taking the time writing comments. hahahahaha.

    ReplyDelete
  11. apa la lu orang gaduh gaduh...nak habaq maii..budu dari melaka dah ada kat pasaran..budu tu di buat di Selandar Melaka..tak payah tunggu budu kelantan lagi nooo!..

    ReplyDelete